Otázky a odpovědi ohledně Diety a Výživy :

Prolog:

Není žádný důkaz že dietní činitelé nějakým způsobem zapřičiňují zánětlivé střevní nemoci. Jednou tyto nemocí jsou vžité, nicméně, pozornost dietním faktorům může zmenšit příznaky a podpořit léčivý proces. Zdokonalení ve výživě také zvyšuje odezvy na léčení, včetně steroidů.

 

1. Otázka: Je zde nějaká speciální dieta pro Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu (hnisavé vředy)?

Odpověď: Ne. Hodně pacientů snáší všechny rozmanité jídla a nevyžadují dietní omezení. Jiní, obvzláště když jejich nemoc je aktivní, shledavají nedráždivou,  nízko vlaknitou dietu více snesitelnou než diety obsahující hodně vláknin a kořeněná jídla. Diety s nízkym obsahem vláknin méně dráždí vyměšování  a stahy malého a velkého střeva a to může blahodárně působit na břišní křeče a průjem. Celková výživa, je více důležitá než nějaké úvahy o složení jídla. Jestliže pacient ma chuť na určitá jídla ale né na jiná, takové záliby mohou být vyrovnané vůči možnosti tvoření příznaků jako bolest, křeče a rozšíření vláknitým jídlem nebo kořeněným jídlem.

V speciálních případech Crohnovy nemoci kdy plocha malého střeva je úzká, minimální dieta nebo dokonce tekutá dieta může být potřebná pro snížení bolesti. Toto je často pouze dočasné dokud  zánět který zapřičiňuje zůžení nereaguje na lékařské léčení.

Jednotlivá zkušenost je více užitečnou nezaujatou příručkou  ve výběru jídel pro každého pacienta

2. Otázka: Co je  nízko vlákninová dieta?

Odpověď: Ta která se vyhýbá ovoci a zelenině, ořechům, hroznům, otrubám a celým zrnům. Tato jídla nemůžou být strávena kompletně jako jiná protože obsahují vlákninu. Některé předem připravené nebo vařené ovoce a zelenina se mohou jíst bez toho aby zapříčiňovaly plynatost nebo křeče, ale důležité výjimky jsou obilí(zrna), zelené fazole, ovoce se slupkou. U pacientů se zůženými střevy je lepší se vyhnout dokonce i vařenému ovoci a zelenině, ale je možné  požívat ovocné a zeleninové džusy. Může být vhodné brát multivitamínové tablety denně pro zvýšení dostatku vitamínů z důvodů omezených diet.

3. Otázka: Je výživa důležitá pro pacienty s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidu?

Odpověď:  Ano, životně důležitá. V jakékoli nemoci, dobrá strava je jedním z kladů které tělo může využít v jeho návratu ke zdraví. To je důležité pro poznání několika příčin. Nejprve, nemoci jako Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida jsou často spojené se snížením chuti, proto nemusí být jednoduché dosáhnout  dobré výživy. Zadruhé, chronické nemoci znamenají vleklý stress a to vyžaduje nepřetržité doplňování kalorické energie. Zatřetí, Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida může být charakterizována nedostatečným vstřebáváním a průjmem s tím spojenou strátou proteinu, tuku, uhlovodanu, vody, minerálů a vitamínů. Obnova přiměřené výživy je klíčem v léčení zánětlivé střevní nemoci.

4. Otázka: Když Crohnova nemoc a zánět jsou aktivní , která jídla by měla být preferované?

Odpověď: Vhodná dieta by měla být vyvážená a měla by obsahovat dení porce z každe z následujících kategorií: ovoce a zelenina když jsou dovolena, maso, ryby nebo drůbež a mléčné produkty, kdyžjsou dovolena, zdroje proteinu; chleba, potraviny z obilovin a škrob jako zdroj uhlovodanu; a různé tuky jako margarín, máslo a oleje. Kalorický příjem by měl být minimálně 30 až 35 kalorií na kilogram ideální výšky dospělého, nebo přibližně 2400 kalorií denně jako minimum pro průměrného muže. Příjem výživy pro děti by měl být přiměřený dietě dospělého.

5. Otázka: Můžeme se mlékem vyvarovat problémům?

Odpověď: Hodně lidí nemůže řádně strávit mléčný cukr, cukr přítomný v mléčných produktech, protože  oni jsou omezení enzymem zvaným laktáza(střevní enzym), v malem střevě. Nestrávený střevní cukr může vest ke křečím, bolesti, průjmu, rozšíření. Nesnášenlivost střevního cukru je dost častá u pacientu s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou, tedy tito pacienti s touto nemocí by si měli uvědomit příznaky související s požitím mléka. V případě nesnášenlivosti, příjem mléka a mléčných výrobků zhorší pacientovy probémy z tohoto důvodu, vyhýbání se jídlům obsahujících laktózu je nutné. Jednoduchou procedůrou , testem snášenlivosti, může být provedeno potvrzení mléčné nesnášenlivosti. Jsou li zde nějaké otázky, příjem mléka může být omezen. Mléku se můžeme také vyhnout když příjem je následován strádajícími příznaky.

U pacientů kteří mohou snášet mléko, mléko a jídla na mléčné bázi jsou dobrým zdrojem výživy a jejích používání by melo být podpořeno.

6. Otázka: Dělají některé určité jídla Crohnovu nemoc nebo ulcerózní kolitidu horší?

Odpověď: Ne, zatímco jisté jídla mohou zhoršit příznaky těchto nemocí, nejsou žádné důkazy že by střevní zánět byl přímo afektovaný. Některé znečištěné jídla které vedou k otravě jídlem nebo úplavice zhorší Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu.

7. Otázka: Je Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida zapřičiněna alergií na jídlo.

Odpověď: Ne, i přesto že někteří lidé mají alergickou reakci na jistá jídla, Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida  nesouvisí s alergií na jídlo. Pacienti s těmito nemocemi mohou cítit že jsou alergičtí na jídlo protože jejich problémy souvisí s jídlem. Nicméně, břišní křeče, průjem a naléhavost může být způsoben nespecifickým způsobem reakce střevní zánětlivé nemoci množstvím rozdilných jídel. To bude záviset především na stupni přítomného zánětu. Tato reakce je určitě né díky alergii na určité činitele, a může vést, jak to někdy je, k dlouhotrvajícímu vyhýbání se velkému množství jídel z důvodu předpokládané alergie.

8. Otázka: Vstřebávají pacienti s těmito nemocemi jídla normálně?

Odpověď: Většinou ano. Pacient s zánětem samostatně absorbují jídlo normálně do té doby než je vstřebáváno ve velkém střevě. Pacienti s Crohnovou nemocí mohou mít problémy s vstřebáváním toho co jedí do té doby kde malé střevo vstřebá výživu do těla. Problém závisí na tom jak moc je kyčlník nemocen a zdali kyčelník byl či nebyl odstraněn. Jestliže pouze poslední stopa (délka) nebo dvě z kyčelníku jsou zanícené (odstraněné), vstřebávání výživy mimo  vitamin B12, který je vstřebáván koncem střeva, pravděpodobně bude normální. Jestliže více než dvě, tři stopy jsou odstraněny  nebo nemocné, více důležitých málo vstřebávání může nastat, obvzláště tuku. Jestliže nastalo rozsáhlé odstranění malého střeva nebo jestliže blízko malého střeva , lačník je také zasažen, je stupeň nízkého vstřebavání o hodně horší, a nedostatek výživy, minerálů a vitamínu jsou častým důsledkem.

9. Otázka: U pacientů s nízkým vstřebáváním, které dietní doplňky jsou dostupné.

Odpověď: Jestliže tuky jsou málo vstřebávány, ne pouze snášena výživa, ale průjem je také zhoršován. Proto o snížení obsahu tuku obsahujícího v jídle se zvážuje u pacientů s nízkou absorbcí tuku. Pro zlepšení tohoto schodku, pacienti mohou nahrazovat jinnými kalorickými zdroji, vhodněji s pomocí výživě a psychice. Zde je mnoho pomocných receptů, některé obsahují triglycerid, jiné obsahují předpřipravené, předstrávené jídla dodávanách v tekutém stavu.

10. Otázky: Mohou být brány některé dodatečné vitamíny?

Odpověď: Vitamín B12 je vstřebáván na konci střeva,proto pacienti s Crohnovou nemocí mohou vyžadovat injekci B12 protože nemohou vstřebat dostatek B12 z jejich jídla. Jestlliže pacienti jí málo vláknitou stravu, oni budou často dostávat nepřiměřenou zásobu jistých vitamínu běžnou v ovoci a zelenině jako vitamín C a kyselinu listovou, jeden z B vitamínů. V prostředí chronické zánětlivé nemoci a optimálního jídla, se pravděpodobně vyplácí pacientům brát pravidelně multivitamínové preparáty, zvláště vitamín D, muže být požadován, ale pouze pod dohledem lékaře.

11. Otázky: Jsou doporučené některé speciální minerály?

Odpověď: Ve většině pacientů s touto nemocí, zde není evidentní nedostatek minerálů. Nicméně však u pacientů s rozsáhlým malým střevním zánětem nebo resekcí, a u těch s nízkým vstřebáváním, kalcium a magnezium doplňky mohou být potřebné. Terapie železa je pomocná k nápravě chudokrevnosti . Ústně brané železo má nevýhodu, že zapříčiňuje černou stolici a v některých případech může být dráždivé pro střevní trakt. Některé ústní přípravky jsou snášeny lépe než jiné. Mnoho gastroenterologu preferuje podávat železo injekcemi.  Děti snášejí braní železa ústy lépe než dospělí a nitrosvalové preparáty jsou méně často používány. S jinými léky, jestliže dochází k vedlejším efektům, terapie může být indivizualizovaná.

12. Otázka: Mohou se pacienti s touto nemocí zajímat o příjem tekutin?

Odpevěď: Ano, ve stavu s chronickým průjmem, rizika dehydratace jesou vžy přítomna.  Jestliže příjem tekutin není dostatečný se ztrátou tekutin skrz průjem, funkce ledvin mohou být afektované. Pacienti s těmito nemocemi mají více případu ledvinových kamenů, částečně související s tímto problémem. Dehydratace a ztráta soli vytváří pocit slabosti. Z těchto příčin, dostatečné množství tekutin by mělo být konzumováno pacienty s touto nemocí, obzvláště v teplém počasí.

13. Otázka:  Jsou ledvinové kameny Crohnovy nemoci spojené s jídlem.

Odpověď: U pacientů s resekcí kyčelníku minimálně o dvou stopách, zvětšení vstřebávání oxalátu může nastat. Jestliže příliš mnoho oxalátu je vstřebáno, dojde k reakci s kalciem v moči a dochází k ledvinovým kamenům. Dietní prevence může být zahájena skrze tyto okolnosti. Toto může být včetně nízké oxalátové diety a nízkotučného jídla. V následujících jídlech je vysoký obsah oxalátu : špenát; kakako; fazole; rebarbora; červená řepa; instatntní káva; djedlá soda a čaj. Lékem předepsaným lékařem se dá také předejít tvoření oxalátových kamenů

 14. Question: Ovlivňuje výživa vzrůst?

Odpověď:  U mladých pacientů s začátkem Crohnovy nemoci nebo ulcerózní kolitidy před pubertou, vzrůst je často opožděný. To je  obvykle důsledek chudého příjmu jídla související s nemocí a příznaky. Dobré vyživovací návyky a dostatečný kalorický příjem je doporučen, zejména zdůrazněn pro pacienty se zánětlivou střevní nemocí. Většina pacientů reaguje na pořádný dietní příjem a vládu nad nemocí vhodnými prostředky, jako protizánětlivými léky, rozumným použitím steroidů nebo chirurgickou resekcí ucpané části střeva.

15. Question: Co je nové ve vyživovací terapii ktará náleží Crohnove nemoci a ulcerózní kolitidě.

Odpověď: Ačkoliv se zdá že zánětlivá střevní nemoc se lepší když je v klidu, několik nových přístupů bylo vyhodnoceno,Jeden je, celková vyživovací podpora nitrožilní cestou, použitím katetru do tepny pro ulehčení zavedení koncentrovaného vyživovacího roztoku. Této metodě se říká totální mimostřevní výživa, nebo hyperalimentace. Toto může být udržováno tydny nebo měsíce, a může být prospěšné na omezení aktivní nemoci, nebo výživně připravit pacenty před operací.Tato metoda je nezbytná, rozsáhlá a běžná v nemocnicích.

Jiné možnost je kosmickou stravou. Takové diety jsou na tekuté bázi a jsou úplně vstřebány malým střevem beze zbytku s velice nízkým zažívacím úsilím což vyžaduje nemocné střevo. Takové jídla se skládají se základních vyživovacích prvků které nevyžadují značné zažívání před vstřebáním. Obě z těchto možností jsou stále hodnoceny a jejich správna úloha v řízení střevní zánětlivé nemoci je stále nejistá. Dlouhá doba celkové mimostřevní výživy jako hlavní léčba střevní zánětlivé nemoci není preferovaná z důvodu vysokých nákladů a omezeného prospěchu. Nicméně u vybraných pacientů, to bylo prospěšné a má v této době souhlasnou příležitost zahajit účinnou léčbu nebo připravovat pacienty bezpečněji na chirurgickou resekci. Celková nitrožilní výživa dokázala být užitečná u pacientů s Crohnovou nemocí než u pacientu s ulcerózní kolitidou.

Když se různé diety nebo doplňkové jídla poskytují komerčně, je potřebná opatrnost pro vybrání nejvhodnějšího produktu pro každého pacienta. Tedy, pacienti s nedostatkem laktázy by si měli vybrat výrobky které jsou bez laktátu. Některé výrobky jsou příliš koncentrované a můžou způsobit průjem, a takové produktu by měly být rozředěné před použitím nebo by jsme se jich měli vyvarovat. Obě mimostřevní výživa a prvková dieta mohou být přírustkem do celkového terapeutického programu, také nemůže záviset na celkovém druhu léčení.

Epilog: Smyslem těchto informací je poskytnutí souhrnnu informací lékařům a pacientům, za předpokladu pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerozní kolitidou se znalostí o stravě a nemocech. Většina z těchto informací je na základě pokraačujících studií a nashromáždění znalostí získaných během posledních let. Dobře navrhnuté, budoucí a pokračující studie jsou potřebné pro získáni větší úrovně vědomostí o vztahu mezi výživou, Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou a poskytnout, dokázat více přesných odpovědí na otázky zde uvedené.

***********************************

Australian Crohns & Colitis Association Inc.

PO Box 201

Mooroolbark 3138 Victoria

Telephone: (03) 9726 9008

Acknowledgement for reprint to the Crohns & Colitis Foundation of America

Further Patient Information Sheets & Updates at:- http://www.nevdgp.org.au/tbbase.htm